De populariteit van Gent als businessstad en toeristische trekpleister groeit, en daarmee ook de vraag naar overnachtingen. Zeker de luxueuzere hotels zitten in de lift. Een nieuwkomer op dat vlak is One Two Four Hotel & Spa in het historisch stadscentrum. Dit voormalige burgerhuis werd recent gerenoveerd en uitgebreid tot een prestigieus hotel met veertien kamers waar ‘beleving’ centraal staat. Niet in het minst door de unieke architecturale mix van oude en nieuwe bouwkundige en decoratieve elementen.
Het burgerhuis situeert zich in de Bagattenstraat, die onlangs werd heraangelegd als fietsstraat. Met vier traveeën, drie bouwlagen en een zadeldak is het een typisch negentiende-eeuwse bel-etage. Architect Jurgen Chys van Ypsilon Architecten: “De linkse travee is breder, springt iets naar voren en bevat een doorrit naar achteren die rijkelijk met witte marmer en lijsten is bekleed. Andere belangrijke kenmerken van dit neoclassicistisch gebouw zijn de getoogde raamlijsten op de eerste verdieping en het doorlopende hoofdgestel dat versierd is met modillons en een geprofileerde kroonlijst.”
Renovatie die kan tellen
Doorheen de jaren werd het burgerhuis als woning en kantoor gebruikt. “Helaas hadden de gerelateerde verbouwingen hun tol geëist: in het interieur waren zowat alle waardevolle objecten verdwenen”, aldus de architect. “Tijdens de ontmanteling van het gebouw ontdekten we echter de historische plafonds in de doorrit. Hoewel die zwaar beschadigd waren, besloten we in samenspraak met de bouwheer de plannen aan te passen en deze volledig te herstellen. Het resultaat is dat deze authentieke plafonds met pianotoetsen een ware blikvanger zijn geworden. Bovendien sluiten ze mooi aan bij de nieuwe fijne stalen bouwelementen. Verder hebben we in het ontwerp de oorspronkelijke structuur van het gebouw maximaal in ere gehouden. Dat was weliswaar geen gemakkelijke opgave, gezien de toch wel drastische functiewijziging naar hotel met wellness …”
Nog meer vernieuwing
De renovatie omvatte ook de volledige vernieuwing van de achtergevel. Tevens kwam er een extra tussenverdieping in het achterste rechtse kwadrant van het gebouw dat op de nieuwe daktuin aansluit. “Verder kreeg het hotel een nieuw hellend dak en twee extra bouwlagen met een glazen dakuitbouw”, aldus architect Jurgen Chys. “Daarnaast werd de ondergrondse bouwlaag onder de koer en parking achteraan uitgebreid. Idem dito voor het gelijkvloerse niveau achteraan, waar een nieuwe – en gemakkelijk toegankelijke – entree werd voorzien. Ten slotte werden aan de achtergevel ook vluchtterrassen met noodtrap geïnstalleerd, terwijl de interne mobiliteit werd geoptimaliseerd met een lift die de bezoekers van het gelijkvloers naar de kamers en wellness brengt.”
Verwachtingen ingelost
Het resultaat is een hotel dat luxe uitstraalt, ondanks de eerder sobere afwerking en fijne stalen accenten. Op het gelijkvloers en het tussenniveau is de woning van de uitbater ingericht, inclusief een ruime daktuin. De drie bestaande verdiepingen omvatten nu telkens vier kamers, terwijl de nieuw gebouwde verdieping twee kamers en het technisch lokaal huisvest. Architect Jurgen Chys: “Daarnaast omvat het hotel een kitchenette, een ontbijtruimte en een riante wellness. Deze faciliteiten situeren zich in de kelder, waar de bestaande lichten aan de voorgevel en een nieuwe lichtkoker met buitentrap voor een aangename natuurlijke lichtinval zorgen. Dankzij een ingenieuze herinrichting annex uitbreiding creëerden we 615 m² nuttige vloeroppervlakte, waarmee we de verwachtingen van de bouwheer perfect konden inlossen.”
Frisse en ecologische uitstraling
Ook de buitenkant werd aangepakt om het gebouw te integreren in het grillige gabarit van de straat. Er werd gekozen voor een afwerking in grijze en antracietkleurige baksteen, gecombineerd met witte pleister, bamboe en zwart staal. “Door een intensief groendak en groene gevels te voorzien, kreeg het hotel een ecologische uitstraling”, aldus de architect. “Bovendien is het gebouw grotendeels zelfvoorzienend wat betreft koeling en verwarming dankzij PV-panelen en warmtepompen. Last but not least is het hotel volledig uitgerust met domotica.”
Roelandt Interieurbouw – Maatwerkmeubilair
Een gepast interieur kan elke architecturale parel nog beter doen schitteren. Dit gegeven indachtig, koos de bouwheer van One Two Four Hotel & Spa voor het kwalitatieve maatwerk van Roelandt Interieurbouw. Dit familiebedrijf uit Zottegem geniet dan ook al decennialang een sterke reputatie op dit vlak. “We kunnen de meest uiteenlopende opdrachten aan”, vertellen zaakvoerders Florian Nachtergaele en Pieter De Sutter. “Naast residentiële gebouwen en kantoren staan we erg sterk in het segment van winkels en horeca. Dit project was ons dan ook op het lijf geschreven, want je moet als schrijnwerkerij toch wel enige ervaring op organisatorisch en technisch vlak hebben. Zeker de tijdsfactor was hier een grote uitdaging. We dienden dit omvangrijke project op enkele weken tijd te realiseren, samen met nevenaannemers technieken en schilderwerken. We spreken over al het – vaak complex – maatmeubilair voor het onthaal, de volledige ontbijtruimte en keuken, de wellness en de veertien hotelkamers. Dankzij een goede voorbereiding, planning en coördinatie door onze projectleider haalden we de strakke deadline zonder ook maar enige toegeving te moeten doen op het vlak van kwaliteit. Het is dan ook een mooi visitekaartje voor Roelandt Interieurbouw geworden. Onze belangrijkste reclame zijn onze projecten. Wanneer die publiek toegankelijk zijn, wordt onze kennis en kunde nog extra in de spotlights geplaatst.”
https://www.bouwenaanvlaanderen.be/artikel/van-burgerhuis-naar-ecologisc...